Mobil telefoner, Tablet og håndholdte computer

Der findes APRS programmer og værktøjer til mange håndholdte systemer. Herunder lister vi nogle af dem.

 

APRSISCE

aprsisce

APRSISCE kører på Windows mobile version 5 og 6 (ikke at forveksle med det nuværende windows phone).

Programmet har mulighed for både at køre via APRSIS eller via radio koblet til telefonen.  Programmet udmærker sig ved at være i løbende udvikling og dele kildekode med storebror APRSIS32 til Windows PC.

Programmet er gratis at bruge og er nok sidste skridt inden en full APRS klient med kort, besked service og de fleste af de funktioner man finder i storebror APRSIS32

 

IBCNU

Ibcnu

iBCNU er til Iphone og giver mulighed for at sende sin position og sende og modtage beskeder.  Programet har så vidt vi har kunne erfare ikke mulighed for at vise stationer på et kort, men der er en helt del andre smarte funktioner omkring det program. Programmet er eller har været betalings SW.Det forlyder at denne sw skulle kunne udnytte multitaskning på Iphone.

iAPRS

iaprs

iAPRS er et kortbaseret program for Iphone der kan sende din position og modtage positioner fra APRSIS og plotte dem på et kort. Der er ikke mulighed for beskeder og en konto på www.openaprs.net er krævet for at programmet køre. Når først man har fået sin konto er programmet nemt at gå til og er gratis i app store.

 

APRS

APRS iphone

APRS er for Iphone og kan findes i Itune store for en meget lav pris.... Der ser ikke ud til at være meget udvikling af programmet mere. Det tilbyder basis data til og fra APRSIS med visning på kort.

 

 

OpenAPRS

openaprs iphone

OpenAPRS ser ud til at være den fulde APRSIS funktionalitet til Iphone. Programmet skal købes i app store og der er en afhængighed til hjemmesiden www.OpenAPRS.net. Det er APRS men flotte iconer på kort samt besked services. En services der måske bliver lidt mere end normalt i fremtiden, da de arbejder med noget sammenhæng for beskeder mellem hjemmesiden og app... Programmet ser ud til at være i aktiv udvikling

Mere info kan findes her http://itunes.apple.com/us/app/openaprs/id360574554?mt=8

 

APRSdroid

APRSdroid

APRS droid ser ud til at være hele APRS pakken for Android. Applicationen er som sådan freeware, men skal man hente den fra Android app store så koster programmet lidt.  Der er mulighed for at sende og modtage beskeder og positioner. Se dem på kort samt at tracke en given station. Programmet kan også køre via bluetooth til en serielport sat til TNC og radio så man kan kommer på APRS via RF istedet for kun APRSIS. Programmet er i løbende udvikling

Mere info her: https://market.android.com/details?id=org.aprsdroid.app&;feature=search_result

APRS viewer

aprsviewer

Som navnet siger er APRS viewer et program til at se hvad der foregår på APRS i lighed med at gå på APRS.FI.  

Mere info her: https://market.android.com/details?id=de.goddchen.android.x.aprs&;hl=da

 

Ud over de nævnte applikationer er eller har der været programmer med APRS funktionalitet til bla PALM, Nokia Maemo og Java. Der kan sikkert findes mere på Google.

WIDE- hvad for noget?

Indstilling af WIDE parameteren for din hjemmestation, mobilstation, håndapparat eller evt. objekter du sender ud er helt forskellige.

Der er meget hokus pokus, men det er ikke så vanskeligt, herunder finder du en tabel som kan hjælpe dig lidt på vej. Som alt andet med APRS er det anbefalinger og vejledninger, da der ikke findes en lov eller en dikteret standard.

Det er frit for den enkelte at eksperimentere, men vær opmærksom på, at det er muligt at lave opsætninger som belaster APRS på RF mere end nødvendigt. Derfor bør WIDE3-3 kun anvendes når man færdes i områder med meget få igates, og det dermed er vanskeligt at få beskedder o.a. frem til modtageren via internettet. At bruge "WIDE1-1,WIDE3-3" frarådes, det giver 4 'hops' og er så vidt vi ved aldrig nødvendigt i Danmark.

 

Stations type

Udgangseffekt

WIDE indstilling

Håndstation alle WIDE1-1,WIDE2-2
Mobilstation < 20 W WIDE1-1,WIDE2-2
Mobilstation > 20 W WIDE2-2
Basestation > 1W WIDE2-2
Objekt
(repeater, klubhus)
> 1W WIDE2-1

 

Prøv dig frem og forsøg at afgøre hvor få hops, du skal bruge for at nå 2-3 igates. Igates kan identificeres på Aprs.fi ved at se efter symboler som indeholder et "I", nogle iGates ligner en digipeater, men du kan se på de "rå datapakker" om der er pakker som går direkte til internettet, pakken kan se således ud: 

2012-01-25 05:13:42 UTC: OZ????-1>APR???,TCPIP*,qAC,T2DENMARK:Tekst info

 

SSID afstemning

 

Den lille afstemning om brugen af SSID endte med at 70% stemmerne var for brugen af den globale standard som beskrevet på http://www.aprs.org og dermed komme tættere på en global harmonisering. 
30% af stemmerne var for at bruge den danske standard som beskrevet på http://www.oz1iep.dk/ og dermed have mulighed for skræddersy SSID til Danmark.

Til trods for den statistiske usikkerhed der er med 10 afgivende stemmer, mener vi fra APRSDanmark baseret på resultatet at det må anbefales at bruge den globale standard.  

Hvor de mest brugte er nævnt her:

 

-0
-1
-5
-7
-9
-12

-13
-14

din primære station som regel stationær og med besked funktion
generisk ekstra station, digi, flytbar, wx, osv.
andre netværk (Dstar, Iphone, Android, Blackberry osv.) 
walkie talkies, HT'er eller andre person bærbare
primære mobil (som regel med besked funktion)
APRStt- DTMF- RFID- enheder, envejs tracker*, osv. (også bil, hvis ikke der kan modtages beskeder )
Vejrstationer
truckere eller generelt fuldt tids chaufører

 

 

Og her er den komplette liste:

 

Oversat SSID liste

-0
-1
-2
-3
-4
-5
-6
-7
-8
-9
-10
-11
-12
-13
-14
-15

din primære station som regel stationær og med besked funktion
generisk ekstra station, digi, flytbar, wx, osv.
generisk ekstra station, digi, flytbar, wx, osv.
generisk ekstra station, digi, flytbar, wx, osv.
generisk ekstra station, digi, flytbar, wx, osv.
andre netværk (Dstar, Iphone, Android, Blackberry osv.) 
speciel aktivitet, Satellit operatør, camping eller 6 meter, osv. 
walkie talkies, HT'er eller andre person bærbare
både, sejlbåde, autocamper eller nummer 2 primære mobil
primære mobil (som regel med besked funktion)
internet, Igates, echolink, winlink, AVRS, APRN, osv.
luftbaloner, fly, rumfartøjer, osv.
APRStt- DTMF- RFID- enheder, envejs tracker*, osv.
Vejrstationer
truckere eller generelt fuldt tids chaufører
generisk ekstra station, digi, flytbar, wx, osv.

*) Envejs trackere skal helst bruge -12 envejs SSID indikator, fordi -9 normalt betyder en station med fuld APRS kommunikation, både besked og tale.  -9'erne kan kontaktes via APRS besked eller tale på den frekvens som angives i hans beacon, eller med Voice Alert** hvis han er indefor simplex rækkevidde. -12'erne er bare bevægelige ikoner på kortet da de ikke har tovejs kommunikation, en -12'er anbefales at inkludere en qrv frekvens i sin beacon, hvor han primært er qrv når han er mobil. Ellers har -12'ere ikke af megen interesse via rf.

**) Se denne artikel

Dansk sproget udgave opdateret 22-11-2011

 

Eller på http://www.aprs.org/aprs11/SSIDs.txt

Som meget andet er det en anbefaling ikke en regel.

Aprs.AprsDanmark.dk er Online

Så er AprsDanmark.dk's aprs server online, det er muligt at forbinde til den på:
Denmark.aprs2.net:14580
og status siden kan ses på Denmark.aprs2.net

Serveren kører ikke på en hjemme ADSL forbindelse, men på en mange GB linie i et datacenter på en server som den har helt for sig selv.

Det skulle være muligt at få hurtigere forbindelse til aprsnetværket end hvis du forbinder til selv de nærmeste andre hurtige servere.